Historie

Het ontstaan van MHCU

Twee initiatiefnemers en 35 hockeyenthousiasten waren het er op maandagavond 20 september 1976 snel over eens. Er zou een hockeyclub komen in Uitgeest. De enthousiaste groep grondleggers ging meteen voortvarend aan het werk. Ze gingen de deuren langs om leden te werven en drie maandagavonden later was het zover: Mixed Hockey Club Uitgeest bestond officieel.

Een eigen terrein was niet direct beschikbaar. De mogelijkheid om te hockeyen bleef daarom een tijdlang beperkt tot vriendschappelijke wedstrijden tegen verenigingen in de omgeving, toernooien en de zaalhockeycompetitie. Gelukkig bracht het tweede seizoen al verandering, toen gebruik kon worden gemaakt van het veld van de korfbalvereniging. MHC Uitgeest kon competitie spelen. Enkele handvaardige dames naaiden hoekvlaggen en hesjes en enkele klussers timmerden een paar doelen.

In mei 1980 werd een forse stap gezet. Een sportterrein langs de A9 kon in gebruik worden genomen. Het bestuur ging op zoek naar een onderkomen, omdat de gemeente wel een veld had voor de vereniging, maar verder geen geld. Een partij ‘brandhout’ werd gebruikt als materiaal om een clubhuis te bouwen: ‘de hockeykeet’ was geboren. Jong en oud werd ingezet om timmer-, loodgieters-, elektriciteits- en schilderwerkzaamheden te verrichten. De inventaris bestond uit zelf gefabriceerde en gedoneerde (tweedehands) spullen. Heren 1 greep de situatie aan voor een opvallende prestatie: ze brachten op een zaterdagochtend de lichtmasten te voet van Assendelft naar Uitgeest. De tocht duurde 3,5 uur. En niks geen spierpijn, de wedstrijd op zondag werd gewoon gewonnen!

Terwijl de toekomst van het kunstgras zich begon af te tekenen, kreeg MHC Uitgeest in de zomer van 1986 een tweede grasveld bij. Ook stelde de gemeente definitief een bedrag beschikbaar voor de bouw van een stenen clubhuis. Een aanvraag voor een kunstgrasveld werd in 1988 krachtig van de hand gewezen, maar drie jaar later was het tij gekeerd. In oktober 1991 gaf de gemeente groen licht. MHC Uitgeest kon verder gaan bouwen aan de toekomst. Op 12 maart 1993 werd de eerste paal geslagen voor het nieuwe clubhuis op Sportpark De Koog, waar ook ons verlangen naar een kunstgrasveld werd vervuld.

Na jaren van groei moest de hockeyclub noodgedwongen een ledenstop invoeren. De capaciteit van één veld op Sportpark De Koog bleek te klein. De jarenlange huizenbouw in Uitgeest had veel nieuwe jonge gezinnen naar de gemeente getrokken waarvan een aanzienlijk deel van de jeugd zich voelde aangetrokken tot de hockeysport.

Op donderdagavond 24 september 2015, 22 jaar na de aanleg van het eerste kunstgrasveld, had de gemeente, na jarenlange onderhandelingen met het bestuur van MHCU, groen licht gegeven voor de aanleg van een nieuw, tweede kunstgrasveld. Het bestaande 22 jaar oude kunstgrasveld werd gelijktijdig vervangen door een nieuw waterveld.

Het tweede kunstgrasveld wordt, zoals het in het verleden eerder al het geval was, weer gedeeld met korfbalvereniging Stormvogels. De realisatie van het 2e kunstgrasveld in 2017 heeft ervoor gezorgd dat de ledenstop weer kon worden opgeheven om ruimte te bieden aan vele nieuwe leden.

Agenda

Er zijn nog geen agendapunten

Facebook